Verlatingsangst, wat is dat en wat kunt u er zelf aan doen als ouder(s)?  Verlatingsangst bij baby’s en peuters kan een emotionele aanslag zijn op de  blije, trotse ouders, met name zeker als het hun eerste kind is. Want hoewel het schattig is dat uw kind alleen maar bij u wilt zijn, kost het soms ook een hoop energie. Onthoud dat het vanzelf weer overgaat, maar neem de angst wel serieus.

Wat te doen?? Dit doet u door uw kind te troosten als het bang is, zodat het zich gerust voelt. U moet zich realiseren dat uw kind goed aanvoelt, als u moeite heeft met deze angst en er krampachtig mee omgaat. Uw kind wordt daardoor bevestigd in zijn of haar angst. Ga daarom troostend, maar ook kordaat met de angst om. Heeft uw kind het moeilijk met het afscheid nemen op de kinderopvang of gastouderopvang, hou het dan juist kort. Geef uw kind een flinke knuffel om hem of haar te troosten, maar ga dan ook echt weg. Ga niet steeds terug om te kijken hoe het gaat, dan maakt u het voor het kind ( en  heel soms, ook voor de gastouder )  en uzelf alleen maar moeilijker. Als u zich toch nog zorgen maakt, bel na een halfuurtje gewoon de gastouder op. Het zal u helemaal niet verbazen als uw kind alweer vrolijk aan het spelen is met de rest van de kinderen.

Doe uw voordeel mee, zie bijgaande tips:

  • Speel regelmatig het KIEKEBOE spelletje. Ga uit het zicht van uw baby staan en kom steeds te voorschijn terwijl u KIEKEBOE roept. Zo leert uw kind spelenderwijs dat u altijd terugkomt, ook al ziet hij of zij u niet.
  • Zet uw kind in de box en ga in een andere kamer iets doen, terwijl u wel met hem of haar blijft praten of voor hem of  haar zingt. Door het vertrouwde geluid van uw stem leert het kind dat alleen zijn niet zo eng is.
  • Als u uw kind komt halen van de gastouderopvang, begroet het dan uitgebreid en extra enthousiast.