Waarom Rani’s Speelhuis?

Ik heet Radha en Nieta en heb er Rani’s Speelhuis van gemaakt. Rani betekent prinses. De kinderen worden bij mij opgevangen als prins en prinses. Na jaren in de kinderopvang ( gediplomeerd ) gewerkt te hebben, heb ik in april 2011 besloten om met mijn eigen kleine kinderopvang te beginnen. Dit is altijd een van mijn wensen geweest. Als klein meisje speelde ik ook altijd juf. Mijn moeder zei altijd: ” Jij moet juf of zuster (verpleegster) worden.” Ik heb altijd een passie gehad om voor mensen te zorgen en dat heb ik dan ook kunnen doen bij de ziekte van mijn moeder. Zelf heb ik geen kinderen, maar dat wil niet zeggen dat ik niet van kinderen houd. Integendeel, de liefde die ik mijn eigen kind of kinderen zou geven, geef ik aan de kinderen van mijn eigen opvang.

Ik kom uit een groot gezin.. Normen en waarden zoals delen met een ander en tevredenheid heb ik in mijn opvoeding altijd mee gekregen. Dit breng ik dan ook over op de kinderen in mijn opvang; leren het kleine te waarderen en tevreden te zijn met wat je hebt. Als er speelgoed is waar de kinderen op uitgekeken zijn of als ik spullen van mensen krijg, dan geef ik die ook weg aan mensen die het harder nodig hebben. Zelf denk ik dat wanneer je iets vanuit je hart doet voor een ander, de ander dit ook zo ervaart. De liefde die ik voor de kinderen heb, is dan ook vanuit mijn hart ingegeven; ” het zijn allemaal mijn kinderen “.

Ik hou van koken en in mijn kinderopvang kook ik dan ook dagelijks voor de kinderen. Ze krijgen dagelijks vers eten en fruit. Het is een internationale/multiculturele keuken waar elke dag weer gerechten uit een andere cultuur worden aangeboden. Zo leren de kinderen ook hun smaak te ontwikkelen. Dit bevordert het eetpatroon van een kind.

In mijn kinderopvang doen we aan recyclen, omdat ik veel om de natuur geef. Dit probeer ik aan de kinderen door te geven. Dit doe ik onder andere door afval te scheiden en door van wegwerpmateriaal leuke dingen te knutselen.

Ik geef de kinderen de kans om zich spelenderwijs te ontwikkelen tot gelukkige, krachtige en sociaal-vaardige individuen. Kinderen moeten uitgedaagd worden, eigen ontdekkingen doen en zelf oplossingen verzinnen voor problemen tijdens het spelen. Hierdoor groeit op een plezierige wijze het zelfvertrouwen en kennis van het kind. Ook bij het verwerven van vaardigheden als klimmen, knippen en delen met anderen, ontwikkelt het kind talenten, leert het zichzelf kennen en waarderen. Al deze elementen maken deel uit van de opvoeding. Ouders vervullen hierin een primaire taak, maar in de tijd dat de kinderen aan mij toevertrouwd worden, neem ik de taak in een andere setting over. De drie R ’s vind ik erg belangrijk in mijn kinderopvang: Rust, Regelmaat en Reinheid. De kinderen krijgen naast de activiteiten ook hun dagelijkse ochtend/ middagrust. De diverse activiteiten zijn dagelijks ingedeeld op een vast tijdstip. Zo ontwikkelen de kinderen het gevoel van regelmaat dat afgestemd is op hun eigen biologische ritme. Reinheid krijgen ze mee bij het eten, toiletgang en spelen.